Verbreek je sleur: breek uit de automatische piloot!

De wekker gaat! Je stapt uit bed en maakt je klaar voor een nieuwe dag. Terwijl je je ontbijt aan het maken bent, bedenk je al of je met de auto of fiets naar het werk gaat. Eenmaal in de auto denk je alvast na over de eerste vergadering die je straks hebt. Aan het eind van de dag plof je op de bank met het gevoel dat je ‘geleefd’ wordt. Klinkt dit bekend in de oren? Waarschijnlijk leef je dan in de automatische piloot.
Wat is de automatische piloot?
Wanneer je in de automatische piloot leeft, doe je dingen zonder erbij na te denken. In je onbewuste laag slaan je hersenen routinehandelingen op zodat je niet continue opnieuw het wiel hoeft uit de vinden.
Een simpel voorbeeld is eten. Vaak ben je tijdens het eten al bezig met nadenken over wat je daarna gaat doen. Hierdoor gebeurt het eten ‘automatisch’ zonder dat je er bewust mee bezig hoeft te zijn.
De automatische piloot is je vriend!
Als je jezelf eenmaal hebt aangeleerd hoe je in bepaalde situaties moet handelen, kan je brein dit keer op keer herhalen. Het brein hoeft dan niet continue opnieuw na te denken over alles dat het uitvoert op een dag. Hierdoor kan je brein met minimale inspanning een maximaal resultaat behalen.
De valkuilen van de automatische piloot
De automatische piloot heeft echter ook valkuilen. Als je brein eenmaal heeft geleerd om iets op een bepaalde manier te doen, zal je brein je er niet toe zetten om het op een andere manier te doen. Je brein maakt maar al te graag gebruik van je ingesleten patronen. Het vervelende is dat we hierdoor al snel conclusies trekken of dingen invullen zonder de situatie eerst te observeren.
Tegelijkertijd zorgt je automatische piloot ervoor dat je alles geroutineerd uitvoert. Hierdoor kan je al snel voelen dat je in een sleur leeft en het ‘NU’ niet bewust meemaakt.
Breek uit de automatische piloot!
en Wees gerust! Met een paar kleine oefeningen kan je al uit de automatische piloot breken. Hieronder vind je een aantal tips:
Verander je routine
Neem eens een andere route naar je werk. Poets je tanden eens met je andere hand. Kook een nieuw kleurrijk gerecht. Door je bestaande routine te verbreken, moet je brein weer opnieuw nadenken. Hierdoor kom je bewuster in het moment.
Doe activiteiten met aandacht
Door je op één activiteit te focussen, kom je meer in het ‘NU’. Je zult zien dat je met meer aandacht je activiteiten afrond en dat je van de meest saaie activiteit een leuke activiteit kan maken. Eet bijvoorbeeld met aandacht het lekkere broodje dat je mee naar kantoor hebt genomen of maak in de pauze een mooie wandeling. Door te focussen op de kleine dingen, train je jezelf om van de kleine momentjes te genieten in je dagelijkse routine.
Ben je opzoek naar meer tips & tricks over het verbreken van je sleur? In mijn training Mindfulness op de Werkvloer heb ik één hele les gewijd aan de automatische piloot en hoe je uit de automatische piloot kan breken.
Stress bestrijden met Mindfulness Garden
Bij Mindfulness Garden zijn we er van overtuigd dat stress op verschillende vlakken aangepakt moet worden. De eerste stap is bewustwording creëren over wat er op lichamelijk en mentaal vlak gebeurt in stress situaties. Vervolgens kijken we met mindfulness oefeningen, ademhalingsoefeningen en lichamelijke oefeningen hoe we in ons lichaam kunnen zakken en weer ontspanning kunnen ervaren in het moment.